Mijn favorieten

Nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning kopen
Een stuk zekerder via uw makelaar van de NVM
  
Een nieuwbouwwoning kopen is altijd spannend, voor de één misschien zelfs nog wat meer dan voor de ander. Want u kunt niet altijd vooraf door het huis of de buurt lopen om te kijken of het u aanspreekt. Vaak is er braakliggend terrein en staat er nog niets. U baseert uw keuze op een tekening op papier. En nadat u uw beslissing hebt genomen, geeft u wellicht voor uw gevoel de controle over het verloop van de bouw uit hand. Want u bent afhankelijk van uw projectontwikkelaar hoe snel en in welke kwaliteit uw nieuwe droomwoning gebouwd gaat worden. Ook bij de aankoop van een nieuwbouwwoning kunnen de makelaars van de NVM u van dienst zijn. Tijdens alle fases van het nieuwbouwproject ondersteunen zij u, zodat u met een gerust gevoel de oplevering van uw droomhuis kunt accepteren.
 
Stap 1: Inschrijving en toewijzing
U hebt de nieuwbouwwoning van uw keuze gezien en wilt deze graag kopen. In tegenstelling tot een normale woning is dit geen kwestie van een bod doen dat aanvaard moet worden, waarna de koop wordt afgerond. Voordat u weet of u een woning kunt kopen, zult u zich moeten inschrijven bij een makelaar die nieuwbouwprojecten aanbiedt. Als verkopend makelaar behartigt deze de belangen van projectontwikkelaars, woningcorporaties en overheid. Er zijn diverse inschrijvingsprocedures die per nieuwbouwproject kunnen verschillen. De verkopende makelaar kan u hierover informeren.
 
Uw eigen NVM-makelaar kan u op basis van de verkoopbrochure adviseren over het  te kiezen bouwnummer (hoe is de zonligging, het uitzicht, waar ligt de doorgaande weg, enz). Ook kan uw NVM-makelaar een globale inschatting maken over de te verwachten waardeontwikkeling van de wijk.
 
Behoort u tot een van de gelukkigen die is ‘ingeloot’, dan begint het traject van koopovereenkomst, bouw en oplevering pas echt.
 
Stap 2: Bouwtekeningen/bouwbestek
Uw makelaar van de NVM zal na het inloten en toewijzen van een bouwkavel samen met u de bouwtekeningen en het bouwbestek nog eens goed bekijken en controleren. Hoe groot is uw huis precies? Welke mogelijkheden hebt u? Wellicht kunt u een modelwoning bekijken om u een goed beeld te geven van de mogelijkheden. Uw makelaar van de NVM kan u door zijn kennis en ervaring antwoord geven op al uw mogelijke vragen.
 
Stap 3: Koop- en aannemingsovereenkomst
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning wordt vaak een koop-/aannemingsovereenkomst opgemaakt. Met deze overeenkomst geeft u de aannemer meteen opdracht uw woning te bouwen. Uw makelaar van de NVM werpt een onafhankelijke en kritische blik op deze overeenkomt. Deze wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op juridische zaken als opschortende of ontbindende voorwaarden, of speciale bedingen, zoals een antispeculatiebeding.
 
Stap 4: Uw huis financieren
Ook voor de financiering van uw woning kunt u terecht bij uw NVM-makelaar. Vaak hebt u hier een hypotheek voor nodig. Bij nieuwbouw hebt u vaak te maken met extra rentekosten (zgn. bouwrente) omdat u tijdens de bouw zelf al gedeeltes van de koopsom moet betalen. Vaak betekent dat dubbele lasten. Uw NVM-makelaar kan u adviseren welke financiering het beste bij u past.
  
Stap 4: De bouw
Tijdens de bouw geeft uw makelaar van de NVM u gerichte tips en concreet advies over zaken waar u aan kunt of moet denken tijdens het bouwtraject. Een goed voorbeeld daarvan zijn de ‘meerwerktips’. Sommige extra aanpassingen zijn bijvoorbeeld volledig waardevermeerderend voor uw woning, terwijl andere vooral meer gemak opleveren en beperkt waardevermeerderend zijn. En wellicht is het financieel aantrekkelijker een verbouwing later zelf uit te voeren, maar daarvoor nu wel al de voorbereidingen te treffen.
 
Stel: u overweegt nu al om over een paar jaar een carport te plaatsen. Door de aannemer daar tijdens de bouw al voorzieningen voor te laten treffen, bespaart u zich al snel duizenden euro’s.
 
Stap 5: De oplevering
Als de datum van oplevering is aangebroken, begeleidt de NVM-makelaar u hierin. Een belangrijk onderdeel is de bouwkundige inspectie. Deze wordt door een onafhankelijk adviesbureau uitgevoerd. Zo voorkomt u, dat u na de oplevering, wanneer de aannemer niet meer verantwoordelijk is, gebreken ontdekt die u eerder over het hoofd had gezien. Met uw eigen opleveringsrapport kunt u de aannemer aanspreken op de geconstateerde gebreken. Een stuk veiliger dus dan het gebruikelijke alternatief, waarbij de aannemer op basis van uw opmerkingen tijdens de oplevering zelf een rapport maakt. Om te controleren of alle werkzaamheden naar aanleiding van de bouwkundige inspectie inderdaad conform afspraak zijn verricht, begeleidt de makelaar van de NVM u ook tijdens de tweede oplevering.
 
Stap 5: Afhandeling bij de notaris
Vaak wordt door de projectontwikkelaar een notaris aangewezen die het gehele project voor hem afhandelt, inclusief de uiteindelijke levering. Uw NVM-makelaar begeleidt u bij alle juridische en financiële zaken die nodig zijn voordat de akte van levering wordt ondertekend bij de notaris.
 
Indien u een andere notaris wilt dan de keuze van de projectontwikkelaar (en dit is toegestaan), kan uw NVM-makelaar een alternatieve notaris voor u regelen.
 
Overige diensten
 • Rechtsbijstandsverzekering: met deze gratis service bent u verzekerd van juridische bijstand zonder wachttijd, bijvoorbeeld wanneer uw projectontwikkelaar zijn afspraken niet na komt.
 • Ondersteuning bij de verhuizing van uw nutsvoorzieningen. Ook wanneer u overweegt van leverancier te wijzigen, kan uw NVM-makelaar een objectieve vergelijking maken van alle verschillende leveranciers in uw regio.
 
Voor- en nadelen van nieuwbouw
 
De voordelen
 • Een nieuwbouwwoning is een aantal jaren onderhoudsvrij.
 • U hebt de laatste hand in de inrichting en indeling van de woning. U kunt bijvoorbeeld aangeven welke keuken u wilt en waar u de stopcontacten en lichtpunten wilt hebben.
 • De saamhorigheid tussen bewoners van een nieuwbouwwijk is vaak groot. Dat begint al bij de informatiebijeenkomsten. Niet zelden worden kopersverenigingen opgericht voor het behartigen van de gezamenlijke belangen.
 • Een nieuwbouwwoning koopt u vrij op naam. Dat betekent dat de bouwer de wettelijk te maken kosten van de overdracht betaalt. De volgende kosten zijn meestal inbegrepen bij de koopsom: de grond- en bouwkosten, het honorarium van de architect, de bouwvergunning, de makelaars- en notariskosten, de gemeentelijke leges en kadastrale uitmeting, de aansluitkosten op riool, gas, water en elektriciteit, gebruiksklare verwarmingsvoorziening en de kosten voor het garantiecertificaat GIW (Garantie Instituut Woningbouw). De kosten voor het afsluiten van een hypotheek zijn niet inbegrepen.
   
  De nadelen
 • U koopt de woning op basis van de schriftelijke gegevens en de tekeningen. U kunt er niet daadwerkelijk doorheen lopen. U moet dus afwachten of de werkelijkheid overeenkomt met de geschetste situatie (daar mag u op vertrouwen) en uw woonwensen.
 • U kunt vooraf niet door de buurt lopen om sfeer te proeven in uw nieuwe woonomgeving.
 • Mogelijk zijn nog niet alle voorzieningen gereed als u uw nieuwbouwwoning betrekt. Denk bijvoorbeeld aan bestrating, winkels en openbaar vervoer.
 • Uw woning wordt ‘kaal’ opgeleverd, zonder behang, verf, vloerbedekking en ingerichte tuin. U kunt ook niets overnemen van de vorige bewoner. En ook de buurt ziet er nog schraal uit.
   
  Na het lezen van deze informatie nog vragen? Loop dan gerust binnen bij Straatman Makelaardij, wij helpen u graag!